Komukoliv nabídku tenhle cheesecake, tak se oblizuje. Mívala jsem z takových dezertů respekt, jakože to nedám, protože to vypadá moc sofistikovaně.
Mamka mě coby holku naučila spoustu receptů a kynutý moravský koláče jsem kdysi měla v malíku. Co víkend, to u nás doma totiž padly i 4 plechy.
Jojo, pečení mě na rozdíl od škrábání brambor bavilo hned, ale časem jsem začala honit tajli. No a jelikož jsem nechtěla mít nakynutej i zadek (co to dalo práce ho shodit, že jo), tak jsem začala objevovat různý jiný možnosti.
Pekla bych teda jako furt, ale strávníků, co milujou sladký, není pořád okolo dost. Navíc i má teenagerka je teď ve fázi „honím tajli“, což mi moc v téhle mojí pečící vášni rozhodně nenahrává. Ale rozumím jí.
Co teda zbývá? Hledat strávníky jinde! Nedávno jsem ho upekla a zanesla na poradu do práce. Hurá a nirvána, jen se po něm zaprášilo.
Poprvé jsem u pečení taky testovala novýho pomocníka. Ani ve snu by mě nenapadlo, že kuchyňskýho robota budu mít někdy doma… Pořád mi to přišlo jako něco navíc, vždyť stačí už to, co mám naučený, včetně těch několika ručních elektronických vychytávek, co používám léta.
Ale každý, i to tajný přání se může splnit. A mně se to teď děje čím dál častějc.
Moje nadšení z Boshe MUM 2 stále trvá a kdybyste si ho chtěly pořídit taky, neváhejte. Na recenze i na tu moji se můžete podívat tady.
Pro milovnice pečení přidávám i tento můj léty prověřený a osvědčený cheesecakový recept. Vytrhla jsem si ho kdysi pradávno z nějakého magazínu a opečovávám jako poklad:
375 g ricotty
375 g smetanového sýra (Philadelphia, Buko apod.)
230 g krupicového cukru (jemnějšího)
3 vejce
1 lžíce jemně strouhané citronové kůry
1 lžička vanilkového extraktu (já dávám i vanilkový cukr)
Na korpus:
125 g máslových sušenek
55 g mletých mandlí (přiznávám, často je doma nemám, tak namísto toho přidávám porci sušenek)
45 g másla, rozpuštěného (plus na vymazání formy)
Sušenky rozmixuju na drobečky a smíchám s rozpuštěným máslem, aby se vše spojilo. Do vymazané formy (průměr 22 cm je ideál) dávám na dno pečící papír a natlačím stejnoměrnou vrstvu sušenek. Na chvilku pak chladím v lednici.
V robotu mezitím zpracuju směs a naliju na korpus. Aby se mi netvořily bublinky, tak s formou několirát mírně “třísknu” o stůl:-)
Peču v troubě předehřáté na 140 st. celsia asi 70 min. Náplň by měla být po okrajích zlatá a uprostřed se ještě lehce chvěje. Cheesacake nechávám chladit v lednici i ve formě a světový je ještě dva dny po upečení.
Dozdobovat se nemusí, ale mě baví kombinace mátových lístků a borůvek.
Mějte se báječně a ať se vám plní i tajné sny – třeba právě v tyto dny!
Papa,
Helena


Další články z blogu
Jak si přitáhnout tu správnou energii? Aneb jak se dělá to better and better?
S největší pravděpodobností nejste pořád v módu, že se cítíte skvěle a všechno vám kvete pod rukama. Já taky ne. Jsem na tom stejně jako každý. Když...
Žijete jako na houpačce? A proč to rozhoupat ještě víc?
Jako na houpačce. Taky si tak někdy připadáte? Já už to dlouho nepoužila ve svým slovníku, až na posledních pár dní…Takže není náhoda, že mi přišla...
Jak se to dělá, to “better and better”? Lekce první je tu!
Na otázku „Jak se máš?“ odpovídám „Líp a líp!“.✌️ Najednou mám pocit, že to dotyčnýmu cinklo do uší jak palice do tympánu. Z reakce se dá pak hravě...
0 komentáøù